Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje a dětský den 27.5.2017

27.červen byl pro náš Klokočov opět významný. Naše sdružení má dvě stěžejní kulturní události, Krmáš, který se koná v měsíci září a Ples konaný v plesové sezóně. K těmto dvěma akcím, bezpochyby můžeme přiřadit další, klokočovské kácení Máje a dětský Den konaný poslední víkend v květnovém měsíci.Tak tomu bylo také v tomto roce....

Od brzkých ranních hodin, se započaly přípravy ve vaření guláše, palačinek, párků v rohlíku nebo vařených. Chystání zázemí pro obsluhu čepovaného piva, prodeje alka či nealka nápojů a sladkostí.,atd...Přesně ve 13h. Se začaly podávat první porce výtečného guláše, kterého se nakonec musely pro velký zájem dělat 3 kotly. Takové množství se mimochodem dělá na již zmiňovaném Krmáši. Po celé odpoledne probíhaly v první části areálu soutěže a hry pro děti, kterých bylo 75. Krom nich se nezapojilo spousta těch nejmenších v kočárcích, nebo naopak větších,,,,třeba ze studu. Po splnění všech úkolů dostaly rozmanité odměny. Ve 15 hodin proběhla komentovaná ukázka výcviku psů, tzv. AGILITY. Je to jakási drezůra všech ras pejsků na různých překážkách, tunelů,slalomu atd. Tato byla opravdu velmi zajímavá a žádoucí. Příští rok se těšíme na její opakování. Nato ihned následovala dynamická ukázka našich tradičních středověkých rytířů s mušketami a opravdovým dělem, které vydalo neskutečnou ránu. Navíc si mohli návštěvníci vyzkoušet vystřelit z mušket. Času nebylo nazbyt a my se museli rychle připravit na největší událost dne, a to, kácení klokočovské Májky. Ta byla poražena postaru, pilou dvojmužnou, Břichatkou. Přesně v 16:59 SEČ se poroučela k zemi, aby mohla být poctivě očesána dětmi i dospělými od její pentlí. Vlajku jsme po dohodě vykoupili za sladkosti. Po odstrojení byla přesunuta a my se vrhli na tradiční přetahování lanem. Děti se už totiž nemohli dočkat a pro velký zájem se muselo opakovat. Poté nastoupili dospěláci. Ty jsem ovšem musel doslova tahat za ruce, aby i děti mohli spatřit, jak jsou na tom se silami jejich tatínkové. Po tomto mači, si děti nachystaly branky a až do pozdních hodin hráli kopanou. K tomu měli po celý den možnost si zaskákat na nafukovacím pirátském korábu, kterému v osm večer plánovaně ušel vzduch. Tím řízená akce končila a my se mohli v klidu bavit u piva a u muziky, kterou měl po celý den na starost „náš“ Petr.

K večeru se začalo ochlazovat a spousta návštěvníků se přesunula k ohništi, kde pokračovala mnohdy veselá konverzace. Den se chýlil ke konci a těsně před půlnocí se pomalinku zhasínala světla a uklízelo. Prosluněný den plný zábavy končí a my se těšíme na další shledání, Krmáše, který bývá v pondělí, den po příborské pouti, na který Vás samozřejmě zveme. Děkujeme za Vaší účast na Kácení.

Chceme poděkovat všem pomocníkům a ochotníkům, kteří se podíleli na bezproblémový průběh akce kácení Máje 2017 a také městu Příbor za finanční a jinou podporu.

 

PS: Jistě jste si všimli, že na hřišti probíhají jakési stavební práce. Ty jsou v naši režii jak finanční, tak pracovní. Svépomocí budujeme zázemí jak pro hosty, tak pro obsluhu, či úschovny našeho inventáře. Proto prosíme o trpělivost a shovívavost,  poněvadž vše děláme ve svém osobním volnu, kterého moc není. Doufáme, že se Vám bude u nás líbit a třeba i duševně nám budete pomáhat.

za sdružení Till Karel ml.