Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masopust 3.2.2018

Již pátým rokem naše sdružení uspořádalo masopustní tažení klokočovskými ulicemi, které se konalo v sobotu 3. února. Krásně zasněžené ulice, ani zima, ani teplo, žádný déšť. Zkrátka, ideální podmínky k pochodu.

Tradičně v 9. hodin byl sraz nedaleko slepičárny téměř na konci katastru, kde se sešla parta nadšenců převlečená do různých kostýmů.. Nesměl chybět již zdomácnělý koníček a nezbytnou součástí byl také medvěd. Ten podle tradic po farářovém požehnání má za úkol zatančit si s paní domu, který průvod navštívil. Ta za to společně s rodinnými příslušníky nabízela všem pohoštění, které bylo většinou na všech navštívených místech bohaté. Mezi tlačenkami, klobáskami, klobasníky, jednohubkami se usmívaly vynikající koláčky, dortíky, koblížky a jiné pečené dobroty. Ty byly zpravidla zapíjeny domácí pálenkou, pivem, dokonce i medovinou. Nechyběly však také nealko nápoje jako čaj, káva či minerálka. Lidé z Klokočova jsou opravdu pohostinní a netrpělivě nás vyhlíželi z dálky a srdečně vítali.

Průvod také zastavoval projíždějící auta s prosbou o poskytnutí byť malého daru do kasičky. Musím říct, že až na jednu vcelku nepříjemnou situaci, kde jsem se setkal s agresivním řidičem, byli ostatní velmi štědří. Podotýkám, že jsme pouštěli vozy i za třeba jednu korunu. J Průvodem nás doprovázela druhým rokem živá kapela z Příbora, která hrála výborně a tím ji touto cestou děkujeme a těšíme se na příští spolupráci.

Jak jistě víte, nedávno začaly bourací práce klokočovského mostu u Skarabu, který měl být překážkou v pochodu. To se naštěstí nestalo a my bez jakéhokoli problému prošli.

V 16. hodin  se zatančilo naposledy u Nováků, kde již všichni měli z celého veselení bolavé hlavně nohy. Proto jsme se odebrali do blízké hospůdky JAAL, kde jsme si odpočinuli a zhruba po dvou hodinách mírného odpočinku se pokračovalo v oslavách. Kolem deváté, ale bylo toho opravdu moc i na ty vytrvalce a pomaloučku se veškeré osazenstvo vydalo odpočívat do svých domovů.

 Letošní ročník byl v závěru trochu náročný, ale zároveň krásně uzpívaný, utančený, upovídaný,..... a o to vlastně tady jde.

Děkujeme všem co se zúčastnili, a těšíme se na ten další, šestý ročník 2019.

Nakonec bychom chtěli poděkovat městu Příboru za jeho finanční podporu formou grantu.

Fotografie z Masopustu můžete shlédnout ve fotogalerii

Karel Till ml.