Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mikuláš 2.12.2023

Mikuláš. Není to jen jméno, je to zároveň pojem. Pojem, kde hlavně děti mají radost, nebo také obavy. Protože s Mikulášem je spojený čert. A jak jistě víme, ten je pro děti takovým strašákem, co v pytli odnáší zlobivé děti do pekla. A třetím ve „skupině“ je anděl. Ten naopak usměrňuje čertíka a uklidňuje bojácné děti.

Ano, i tato skupinka již potřetí zavítala k nám do Klokočova. Jsme moc rádi, že tato tradice stále žije a my můžeme pro naše nejmenší, Mikuláše zvát.  A přišel ! Společně se dvěma čerty, dvěma anděli a s vozíčkem plných balíčků. A jak to probíhalo ?

Od třetí hodiny měly děti možnost hodinku a půl se povozit na oslíkovi. Po celý den se nabízelo občerstvení ve formě párků v rohlíku, horký čaj, pro toho kdo chtěl i s rumem, teplý svařáček, kde si mohli návštěvníci zvolit jeho cenu a dle svého uvážení vhodit částku, na kterou si svařák cení. V půl páté oslíci odešli a nastal čas na příchod Mikuláše. Ten za tradiční hudby z pohádky o Popelce přišel s vozíčkem až povrch naplněným balíčky mezi nás. Společně odpočítával s dětmi rozsvícení stromečku. Po doteku svou berlou se skutečně náš Vánoční stromeček rozzářil. Následovalo rozdávání dárečků. S pomocí andělíčků si každé dítko přišlo pro ten svůj. Některé děti řekly básničku, některé zazpívaly, a mnohdy byly tak vystrašené, že nevydaly ani hlásku. Mikuláš se snažil ze všech sil, aby obdaroval všechny děti, s příslibem, že budou hodné. Letošní rok byl rekordní. 55 dětí jsme ještě neměli. I přes trochu mrazivý, ale hlavně zasněžený den se vše zvládlo. Časově trošku náročné, ale vše se stihlo ani ne do hodiny. Následovalo společné focení pod stromečkem a pomalinku se za zvuku vánočních melodií odcházelo do teploučka svých domovů.

Na závěr nesmím zapomenout zmínit jednu důležitou věc. Asi se stává tradicí, že „náš“ klokočovjan, pan Michna, přijede s dodávkou a zcela zdarma nabízí ovoce. V loňském roce to byly mandarinky, letos jablíčka. Je to neskutečně úžasné gesto. Jsme moc vděčni, hlavně za děti, že máme mezi námi takového souseda. Tímto mu a jeho rodině moc děkujeme a vážíme si toho, co pro Klokočov dělá. Krom toho má na starosti již zmíněné oslíky. Tady chci poděkovat také mládeži, co se o ně starají.

Děkujeme rovněž každému jak z řad sdružení, tak těm ostatním, co se podíleli na přípravě a průběhu celého dne.

My se teď připravujeme na vánoční turnaj ve stolním tenise, kde zveme širokou veřejnost si zasportovat po jistě vynikající, štědrovečerní večeři.

 

Přejeme všem krásné prožití vánočních svátků a bohatého ježíška .

Vaše, naše sdružení Klokočov…

Za O.s.Klokočov

Karel Till ml.