Jdi na obsah Jdi na menu
 


Promítání z historie Klokočova

Spoustu již známých akcí pořádaných našim sdružením znáte, ale takovou jaká proběhla v prostorách JAALu tady ještě nebyla. Jsme zvyklí na muziku, tanec, šrumec a tak dále. Nyní toto vše šlo stranou a my jsme si posedali do skupinek a v klidu čekali. Na co? Na projekčního pracovníka a komentátory, kteří nám povykládají o historii našeho Klokočova.

Ano, tato akce se po dlouhých přípravách uskutečnila. Z videoprojektoru jsme se s úvodní ukázkou katastrální mapy současné a s porovnáním té historické, kolikrát těžko orientovali. Tolik se toho za cca 60 let změnilo. Hlavní cesta vedla jak jinak, jinudy, a těch stavení, usedlostí, statků a jiných co zmizely??, až se nechce věřit, co všechno Klokočov měl!!!!

Naštěstí mezi námi byli důležití pamětníci, kteří nám, jak cizím tak „přistěhovalcům“ řekli kde, co a jak bylo oproti dnešnímu stavu.

Zhruba ze čtyřicítky lidí někteří buďto koukaly s otevřenou pusou, nebo ti znalejší mluvili jeden přes druhého a navzájem se doplňovali. Kolikrát to vypadalo jako na nějakém blešáku mezi trhovci.

Na plátně se promítaly krom budov a komunikací, také fotografie z různých rodinných alb, které zapůjčili krom jiných hlavně domorodci, kde jsme mohli vidět dnes již hlavně důchodce, jak byli mladí, jednotní, hraví a hlavně kamarádští.

Dle mého tato nevšední a doposud neznámá akce se zdařila a lidé rádi zavzpomínali anebo poznali, jak se kdysi žilo.

Nakonec nesmíme zapomenout poděkovat všem co se podíleli na přípravě a zapůjčili materiál k shlédnutí.

Till Karel ml.