Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čistá Lubina 22

ČISTÁ LUBINA 22

Také klokočovské sdružení se připojuje a uspořádalo v sobotu 23.4. první ročník akce ČISTÁ LUBINA 22.

Sraz zároveň se startem čištění řeky a její břehů, jsme určili parkoviště křižující ulici 9.května a Místecké u mostu. Navzdory propagaci v měsíčníku, na našich stránkách a plakátech, se sešlo bohužel pouhých 14. klokočovských občanů. Ale i to stačilo na vyčištění naší řeky. Bylo nachystáno spousta ochranných rukavic, jutových i igelitových pytlů. Po rozdělení a instrukcí jak bude čištění probíhat jsme se po osmé rozešli a začali s očistou. Průběžně jsme jezdili po březích tam i zpět autem s vozíkem a nachystané, plné pytle nakládali. Na konci trasy u mostu ve Skotnici se veškerý nasbíraný odpad přeházel do přistaveného kontejneru.

No, a jakým bohatstvím lidé „obdařili“ naši řeku Lubinu a její břehy ?? Krom tradičních plastových a skleněných flašek, se potápěly rádia, pneumatiky, koberce, linolea, dopravní značky, deky, matrace a dokonce i celý pytel nasáklých a páchnoucích oděvů. Málokdo si dovede představit, jak náročné je tahat takto nasáklou nadílku z vody.

Opodál břehu mezi Příborem a Skotnicí se nacházel v přilehlém lesíku brloh, pravděpodobně od bezdomovců. Toto místo bylo asi to nejhorší, kde se povalovalo spousta bot, bund, stanů, matrací a jiných páchnoucích věcí, které rovněž skončily v kontejneru. (viz. fotografie)

Řeku o délce 2,7 kilometrů na obou březích se nasbíralo až 700 kilogramů odpadu, 15 naplněných pytlů a ostatního harampádí za 3 hodiny !. Smutný výsledek a vizitka některých lidí, kteří se neštítí takto ničit naše životní prostředí.

Ve 12 hodin jsme se řádně umyli a našem hřišti čekalo pohoštění formou klobáse a také vyhodnotili tuto akci jako velmi zdařilou. Má jistojistě smysl a určitě v ní budeme pokračovat i v příštím roce, kde věříme, že bude účast alespoň o něco vyšší.

Čistá Lubina 22 byla pořádána v rámci akce Ukliďme svět, pod záštitou Českého svazu ochránců přírody a s podporou Ministerstva životního prostředí. Zároveň děkujeme technickým službám Příbor za odvoz a likvidaci odpadu. Největší díky patří ovšem těm, co přišli a pomohli nám vyčistit Lubinu.

Více fotografií z akce naleznete ve fotoalbu stránek

 

za O.s Klokočov Till Karel ml.