Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje a dětský Den 2.6.2018

article preview

Je to měsíc, kdy členové občanského sdružení, na místním hřišti v Klokočově postavili krásnou tradiční Májku.  Tu bylo samozřejmě zapotřebí také shodit.  V sobotu 2.6. již od brzkých ranních hodin jsme se sešli a začaly přípravy. Zatopit pod kotly, nachystat lavičky, postavit párty stan, taneční parket, nachystat občerstvení, hudbu, soutěže pro děti  atd.atd.

Vše klapalo jak má, dokonce i počasí nám přálo. To se ovšem k poledni pokazilo a hodinový déšť nevěstil nic dobrého . Naštěstí po hodině se mraky protrhaly a sluníčko se k nám vrátilo a vydrželo po celý den. To ocenily hlavně děti, které měly možnost jak je již zvykem skotačit na skákacím hradě, který je na naších akcích tradičně zdarma.

Samotný začátek byl přesně ve 13.hodin, kde se začaly podávat první porce výtečného guláše. Jemu konkurovaly perfektní palačinky a dětmi oblíbené párky v rohlíku. Dále bylo nabízeno množství cukrovinek, a spousta jiného občerstvení jak pro děti, tak pro dospělé.

V programové, řízené části se letos poprvé představili naši nejmladší hasiči z řad dobrovolníků v Příboře. (Nutno podotknout, že jen v Klokočově máme 3 nejmladší hasiče). Kolem třetí hodiny začala jejich Dynamická ukázka „útoku“ ,která zaujala určitě všechny návštěvníky. Tady měli kluci svou premiéru, kdy se použilo auto jako zdroj vody, místo přenosného čerpadla, které se používá na závodech. Krom toho měli všichni možnost nahlédnout do útrob této hasičské Tatry. Hřebíkem jejich ukázek a snad největší atrakce dne bylo, když strojník ze střechy auta začal chrlit do prostoru hřiště vodu ze stříkačky. Všechny děti okamžitě vběhly pod její proud, aby se v parném dni osvěžily. Navíc odrazem slunce se vytvořila nádherná duha. No, vskutku super nápad, kterému ovšem nadcházelo sušení oblečení , kde přišlo nejvíce vhod okolní oplocení. Tímto chci velice poděkovat dobrovolným hasičům Příbor, zvláště panu Klimšovi a hlavně klukům z dorostu, že byli velmi ochotni k nám přijet a věnovat svůj čas.

Dalším tahákem byla ukázka závodní Tatry Tomáše Tomečka, kde také měli možnost návštěvníci nahlédnout do kabiny a útrob závodního speciálu. Také jemu děkujeme, že přijel k nám. Koneckonců, je to „náš“ Klokočovjan.Děti měly navíc možnost si nechat „zmalovat“ obličej, nebo i jiné části těla. To jsme se bohužel dozvěděli na poslední chvíli. Přesto po vyhlášení měla Lada co dělat. Okamžitě se vytvořila fronta, která vydržela dlouhé hodiny.

Po celé odpoledne byly pro děti nachystány soutěže a hry. Dětí bylo opravdu hodně. Stanoviště kde nám pomáhaly nádherně vyzdobené dobrovolnice měly taky co dělat, aby dětem stíhaly. Každé dítko bylo po dosažení všech úkolů odměněno dárkovým balíčkem.To už se blížila ale nejpodstatnější část dne. Samotné kácení klokočovské Májky!  Přesně o půl páté jsme se chopili dvoumužné pily „břichatky“ a šlo se na věc. Pod dohledem se děti těšily, až Májka padne k zemi a budou si moci ukořistit nějakou tu pentli a vyměnit ji za bonbón. To jste měli vidět ten boj. Vlajka byla vyměněna také za sladký balíček. Po důkladném očesání špice a věnce od mašlí se Májka odklidila a pokračovali jsme v programové části, kde přišlo na řadu poslední, tak trochu sportovní utkání mužů. Tucet statných chlapíků se rozdělilo na polovinu a chopili se lana. Za hlasitého fandění se začali přetahovat. Po vysilujícím „tažení“ se nedočkavé děti také vrhly na naši tradiční disciplínu. Ta je zárukou, že se děti opravdu pobaví.

To už se ale řízené odpoledne chýlilo ke konci. Před osmou hodinou večerní se vypustil vzduch ze skákacího hradu. Spousta dětí si nemohli odpustit zahrát si minifotbálek. Bylo jich tam jako malých myší. Pokračovala volná a taneční zábava, která pokračovala do pozdních, nočních hodin. Ještě o půl noci jsem napočítal dobrou padesátku hostů. Tančilo se všude, jen ne na parketu.

Perfektní den, který jsme si náležitě užili bez žádných problémů je u konce a je čas jít si po zásluze odpočinout. Vedení sdružení ale nezahálí a musí pokračovat v přípravách dalších, i sportovních aktivitách. 16.6. pořádáme již sedmý ročník turnaje ve Volejbale na hřišti. Hodnocení s výsledky najdete v tomto čísle měsíčníku. Přejeme, hlavně dětem, krásné užití prázdnin a my se na Vás těšíme v září na klokočovském  Krmáši. Podrobnosti se s předstihem dozvíte jak v Měsíčníku, tak na našich webových stránkách. WWW.KLOKOCOV.COM

Na závěr bych chtěl poděkovat všem organizátorům a pomocníkům za skvěle zvládnutý den, dobrovolným hasičům z Příbora, Týmu Tomáše Tomečka,  a Městu Příboru za finanční podporu formou grantu.

No a my se těšíme na další příjemné shledání.......... Vaše, naše sdružení Klokočov.

Za o.s.Klokočov z.s. Till Karel ml.