Jdi na obsah Jdi na menu
 


MIKULÁŠ 2018

mikulas-2018.jpg

Letos v roce 2018 KLOKOČOVEM chodil jako každým rokem MIKULÁŠ. 

mikulas-2018.jpg

Z důvodu stále nižšího zájmu byl ten letošní pravděpodobně poslední. Jen pro představu, v roce 2013 bylo 20 domácností, které nám zabralo obejít necelé čtyři hodiny a měli jsme co dělat, abychom stihli všechny děti navštívit. 14tým rokem o 2 méně. Patnáctý a šestnáctý rok byl stejný v počtu 14, a v roce 2017 jsme byli na 12ti místech. Ten letošní byl opravdu na hraně se sedmi rodinami, jednou rodinou v Příboře u nádraží a Hasičským sborem dobrovolníků Příbor, kde nás požádali o účast a my s ochotou kývli. Již letos jsem zvažoval, zda-li vůbec má cenu se strojit a starat se.

Nevím, jestli o nás rodiče ví že chodíme po Klokočově a hlavně pro ně, nebo prostě nechtějí tradici udržet z jiného důvodu,( mmj. já osobně, tvrdě odsuzuji názor, že v dětech zanechá následek strašení čertem, nejsme až tak brutální) a raději volí návštěvu na náměsti jako konečnou s Mikulášem.  Každopádně je mi líto, že tato tradice upadá, a naše aktivita začíná být zbytečná. Opravdu kvůli pěti rodinám se nebudeme namáhat a hodinu strojit. Nikdy jsme si neřekli o peníze, nechali jsme vždy na zvážení rodičů, na jak si nás cení a nikdy jsme neřekli křivého slova, když nám nic nedali. Neděláme to pro peníze, ale pro radost jejich dětí, byť jsou na začátku i slzičky.

Zvažte prosím, a dejte vědět svým známým, tedy hlavně v Klokočově, zda by měli zájem o naši návštěvu v příštím roce 2019 a napište do komentářů. Berme to jako takové referendum o zrušení, či zachování českých tradic tady u nás v Klokočově. 

Děkuji za Váš čas a Vaše reakce.......Karel Till ml.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář