Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje 28.5.2022

article preview

30.4 členové občanského sdružení, na místním hřišti v Klokočově postavili krásnou tradiční Májku.  Tu bylo samozřejmě zapotřebí také shodit.  V sobotu 28.5. již od brzkých ranních hodin jsme se sešli a začaly přípravy. Zatopit pod kotly, nachystat lavičky, postavit párty stan, taneční parket, nachystat občerstvení, hudbu, soutěže pro děti  atd.atd.

Počasí bylo z rána trochu chladivé, ale postupem času se oteplovalo, až nakonec bylo nádherně slunečné po zbytek dne. To ocenily hlavně děti, které měly možnost jak je již zvykem skotačit na skákacím hradě, který je na naších akcích jako vždy zdarma.

Samotný začátek byl přesně ve 14.hodin, kde se začaly podávat první porce výtečného guláše, kterého se prodalo 2 kotle. Jemu konkurovaly perfektní palačinky a dětmi oblíbené párky v rohlíku. Dále bylo k mání pečené maso, klobásy a spousta jiného občerstvení a nápojů jak pro děti, tak pro dospělé.

V programové, řízené části se nám nejprve předvedla dvojice psí drezůry Agility, kde se objevil jak větší, tak i malinký Yorkšírek.. Do prostor hřiště k nám zavítali také policisté. Frýdecká dálniční policie nám přivezla ukázat jak stíhací vozidlo, tak motocykl. Tady se dětem líbily hlavně zvuky sirén, které zněly po celou dobu ukázek. Po celý den byla vystavena také sklápěčka TATRA Phoenix 4x4. Později na hřiště přijel speciál Tomáše Tomečka, který se zúčastňuje závodů Africa Eco Race. Začátkem akce byly také představeny nové hrací prvky pro větší děti a mládež. Po úspěšném jednání s městem Příbor nám je pro děti pořídilo. Na hřišti je navíc lanová dráha a dvojhoupačka, které zakoupilo občanské sdružení. Tady musíme poděkovat tedy hlavně všem co chodí na naše akce. Protože bez jejich, tedy finanční podpory by nebylo možné toto zakoupit a zbudovat.

Děti měly dále možnost si nechat namalovat obličej. Tady patří velké dík Janě T., která vytrvale seděla přes čtyři hodiny v kuse. Nekonečná fronta dětí, co byly nakonec krásně pomalované. Ani se nemuselo vyhlašovat.

Po celé odpoledne byly pro děti nachystány soutěže a hry. Dětí bylo opravdu jako vždy hodně. 107 přihlášených, plus spousta co nesoutěžily. Každé dítko bylo po dosažení všech úkolů odměněno dárkovým balíčkem. Během cého dne měli všichni návštěvníci možnost pobýt v indánském stanu TeePee, které nám slouží po celou letní sezonu. To už se ale blížila nejpodstatnější část dne. Samotné kácení klokočovské Májky!  Přesně v 17. hodin jsme se chopili dvoumužné pily „břichatky“ a šlo se na věc. Pod nutným dohledem dospělých při podřezání Májky, se děti těšily, až Májka padne k zemi a budou si moci ukořistit nějakou tu pentli a vyměnit ji za bonbón. To jste měli vidět ten boj. Vlajka byla vyměněna také za sladký balíček. Vítězové nakonec byli tři kluci, kde ani jeden se nechtěl vlajky vzdát. Po důkladném očesání špice a věnce od mašlí se Májka odklidila a pokračovali jsme v programové části, kde přišlo na řadu poslední, naše tradiční přetahování lanem. Toho se naše děti konečně dočkaly, už od druhé hodiny totiž žadonily, kdy už to bude, kdy už to budeeee. Zúčastnit se chtěly úplně všechny děti.Po tomto sportovním utkání se bez přemlouvání, (jak tomu bývalo doposud), chopili lana tatínkové, dospělí. A bylo opět se na co koukat. Znovu drásající nervy a mohutné povzbuzování. Nečekaně se k tomuto silovému boji zahlásily také ženy. Vůbec poprvé se přetahovaly maminky, tety, třeba i babičky. Děti byly u vytržení, že i jejich třebaže maminka má takovou páru.

Poté už se ale řízené odpoledne chýlilo ke konci. Před osmou hodinou večerní se vypustil vzduch ze skákacího hradu. Pokračovala volná a taneční zábava, která byla do pozdních, nočních hodin.

Perfektní a slunečný den, který jsme si náležitě užili bez žádných problémů je u konce a je čas jít si po zásluze odpočinout. Vedení sdružení ale nezahálí a musí pokračovat v přípravách dalších, i sportovních aktivitách. 18.6. pořádáme první ročník KLOKOŠLAPU a 25.6. devátý ročník turnaje ve Volejbale na hřišti. Hodnocení s výsledky najdete v příštím čísle měsíčníku a zde na stránkách.

Přejeme, hlavně dětem, krásné prožití prázdnin a my se na Vás těšíme v září na klokočovském  Krmáši. Podrobnosti a kdy se bude konat, se s předstihem dozvíte jak v Měsíčníku, tak na našich webových stránkách. WWW.KLOKOCOV.COM, kde naleznete také fotogtrafie z konaných akcí.

Jsmé moc rádi, že se Vám u nás líbí a naše snažení má smysl. Na závěr bych chtěl poděkovat všem organizátorům a mládeži za pomoc a Městu Příboru za finanční podporu formou dotace.

No a my se těšíme na další příjemné shledání.......... Vaše, naše sdružení Klokočov.

 Till Karel ml.