Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kácení Máje hry pro děti 27.5.2023

KÁCENÍ MÁJE A HRY PRO DĚTI V KlOKOČOVĚ 27.5.2023

Karel Till ml. O.s.Klokočov.z.s.

Poslední májový víkend se u nás na hřišti v Klokočově nesl v tradičním duchu. Kácení Máje spojené s hrami a zábavou hlavně pro ty nejmenší, naše děti a mládež.

Abychom mohli Májku kácet, museli jsme ji nejprve postavit. Po složitých přípravách a dovozu z příborského lesíku, se nám ji podařilo vztyčit 29.dubna. Následovalo noční hlídání. To letošní se nečekaně protáhlo na celý víkend! Protože je také tradicí pálení čarodějnic, tak i my jsme letos poprvé vyrobili a vyzkoušeli, jak taková čarodějnice vypadá u nás na hřišti. Moc se nám líbila, hlavně dětem a jednohlasně jsme se shodli, že příští rok to zopakujeme a třeba pozveme na podívanou také širokou veřejnost.

A nyní k samotnému kácení. Letošní termín vyšel na 27.května. O den dříve se chystají stany, lavičky, postaví se kotlíky na místo, zázemí pro kuchaře a výdej guláše. Dováží se proviant, bečky s pivečkem atd. atd. V sobotu od brzkých, ranních hodin se zatopilo pod kotly, krájela cibule, chystalo maso a ladilo chlazení na pivo. Tady mi dovolte malou odbočku. Naše sdružení zakoupilo další, abychom předešli každoročním útrpným frontám. Mimo jiné jsme pořídili i jiné gastro. zařízení, pro spokojenost všech návštěvníků. Dále bylo zapotřebí nachystat stánek s hudbou a v neposlední řadě také soutěže a hry pro děti. Od půl druhé až do půl páté mělo více jak 150 dětí možnost vyzkoušet plno nových disciplín na různých stanovišťích. Atraktivní byla hlavně střelba ze vzduchovky… Po absolvování a splnění všech úkolů dostalo každé dítko sladkou odměnu. Po celý den mohly rovněž skotačit na skákacím hradě, který mají děti jako každý rok zaplacený z našeho fondu. Nesmělo chybět tak žádané malování na obličej. Letošní novinkou bylo tvarování nafukovacích balónků, které se velmi osvědčilo na letošním maškarním plese. V řízené části programu nás navštívili také mušketýři z 16. století. Hned pod naší Májkou vzniklo jakési „bojiště“ s dynamickými ukázkami. Po komentovaném představení zbraní a mušketýrů, došlo také na samotné střelby. A že to byly tedy rány. Po nich si také mohli návštěvníci vyzkoušet vystřelit z mušket. Po celé odpoledne byly k vidění různé druhy traktorů a policejní hlídka nám přijela ukázat svůj zásahový vůz. Po celé odpoledne i večer byly nabízeny, krom vynikajícího guláše, párky v rohlíku, hot dogy, palačinky, grilovaná krkovička, popcorn a spousta jiných pochutin.

Blížila se 17.hodina „H“. Přesně v tento čas došlo na samotné kácení naší Májky. Po náročném podřezání dvou mužnou pilou, se poroučela k zemi. Všechny děti se okamžitě vrhly ukořistit stužku a hlavně vlajku České Republiky. Tu mohli směnit opět za odměnu v podobě sladkosti.

Když už byla Májka na zemi a bylo dost prostoru na hřišti, začalo sportovní zápolení dětí, žen a dospělých mužů.. V čem?? Již tak oblíbené a věhlasné přetahování lanem. Děti se přetahovaly jako první, kde nejen vítězný tým dostal bonbónky. Následoval souboj dvou týmů silných jinochů, kde to bylo opravdu dramatické a vyrovnané. No a na konec se zapojily i děvčata, hlavně tedy maminky. Z těch měly děti největší radost a moc moc jim fandily. Srandy se užilo opravdu mnoho, naštěstí vše bez vážných úrazů.

Po této sportovní vložce se organizovaná část dne uchýlila ke konci. Nyní byl prostor pro opravdu volnou zábavu, hrám na multifunkčním hřišti i trávníku. Novinkou bylo zavedení do provozu nové lanové dráhy, kterou pořídilo město Příbor. Tímto jim, hlavně jménem dětí, moc děkujeme. Rovněž děkujeme městu Příbor za přidělené dotace.

Krásný a slunný den se dostal do celku chladného večera a byl čas si jít odpočinout do svých domovů.

Jsme velmi rádi za vaši přízeň, a opět rekordní návštěvnost. Velmi nás těší, že se všem u nás líbí a těšíme se na další společné shledání, třeba na Krmáši. Ten se bude konat opět na klokočovském hřišti v pondělí, den po příborské pouti. Podrobnosti se včas dozvíte jak zde v měsíčníku, tak na našich int. stránkách a facebooku. Ke konci tohoto hodnocení nesmí chybět poděkování všem organizátorům jak z řad našeho sdružení, tak ochotníkům na stanovištích, za skvělý a bezproblémový průběh dne.

Nakonec: Jménem sdružení přeji všem, hlavně dětem, krásné a prosluněné prázdniny plné zábavy, her a radovánek bez úrazů, jak u nás na hřišti, tak kdekoli jinde.