Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klokočovský krmáš 6.9.2021

article preview

za o.s.Klokočov Karel Till ml.

Je krátce po letních prázdninách a u nás v Klokočově se konal stěžejní - tradiční KLOKOČOVSKÝ KRMÁŠ. Den po příborské pouti se již spoustu let schází sousedé, rodiny, kamarádí a známí, aby se pobavili v posledních letních dnech. Každým rokem na klokočovském hřišti pořádáme mimo Krmáše stavění a kácení máje s dětským dnem, a sportovně založenou akci o klokočovský pohár ve volejbale. Kácení Máje se nám letos, stejně jako loni, nepodařilo kvůli restrikcím uskutečnit. Tak jsme rádi alespoň za Krmáš, který nebyl v našem případě nijak omezen, či zakázán.

Již od  brzkých ranních hodin jsme si byli jisti, že počasí nám bude přát a že Krmáš nebude mokrý a blátivý jak panovaly obavy před rokem. Na akci se pečlivě připravujeme a doufáme, že počasí vydží. A vydrželo! Celý den bylo nádherné, slunečné a teplé počasí. To využilo spousta lidí a dorazily jich na stovky. Za celou dobu pořádání našich akcí, jsem takovou hojnou účast nezaznamenal. A jak Krmáš probíhal? Jdeme na to..

Ráno přesně v 6 hodin je zatopeno pod kotlem, praská oheň no a základ pro vaření guláše by byl. A už se krájí cibule, hned na to se odblaňuje hovězí maso, aby šla jedna věc za druhou. Každý má v tento den svůj úkol ,aby vše bylo jak má být. Ještě postavit stany, lavičky, bečky s pivem v lajně za sebou. Nachystat párky v rohlíku, tradiční palačinky a jiné dobroty co vám rády prodaly naše ochotné ,,prodavačky" a také naši mladí členové výboru. Ti se chopili nejen zmíněných Hot Dogů a klobásek. Nově jsme návštěvníkům nabízeli k jídlu grilovaná kuřata a BBQ krkovičku, po kterých se nakonec také jen zaprášilo.  Co se guláše týče, tak znalí již ví, že je již léta boj. První kotel je vždy do 20ti minut fuč. Čekání na druhý kotel se zkracuje zábavou. Nakonec i ten druhý a následně i třetí kotel je okamžitě rozprodán. Takže kdo přišel před 17tou hodinou, bohužel na něj guláš nezbyl. Jsme neskutečně rádi, že lidem náš guláš moc chutná. Tomu letošnímu „velel“ Petr Filip, samozřejmě pod Kuhyho (st.) dohledem. Chystali a vařili ovšem i ostatní. Lidé začali přicházet už hodinu před samotným zahájením, kde u dobrovolného vstupného jako vždy, byl nabídnut aperitiv.

Pro děti byl opět nachystaný od 13 hodiny tradičně zdarma velký, skákací hrad, kde si mohly děti zaskotačit, jako na každé předešlé akci. Fronty se tvořily nepřetržitě po celou dobu akce až do příjezdu jejími majiteli, kde si atrakci odvezli. Po celé odpoledne zněla reprodukovaná hudba, kde lidem dlouho trvalo osmělit se a jít tančit. Nakonec se jich našlo dost a bylo hned veseleji.

Vše se dařilo, nádherné počasí, a to jak jsem již zmínil přilákalo nečekané množství lidí. To se také, bohužel, podepsalo na možnostech obsluhy. Snad na vše se stály fronty. Největší problém byl ovšem u piva. Snad dvouhodinovou vytrvalou řadu lidí jsme nikdy neměli. Operativně se dodal další výčep a řada se pomalu zkracovala. Při každém zákazníkovi, který si třeba koupí najednou sedm piv, se logicky čekalo. Tímto se rozhořčeným návštěvníkům moc omlouváme. Pro příště slibujeme, že se ze všech sil budeme snažit, aby se to neopakovalo.(Jistě tomu také nahrálo to, že cenu 25 korun za pivo, jsme jako loňský rok nechali a nezdražili, jako je tomu nyní všude zvykem). Jde vidět, že pořízení dalšího výčepu bude nezbytně nutné.

No, a jak to bylo dál? Jakmile se vše snědlo, tak se tančilo a pilo i nadále. Navíc se ochotně mladá děvčata pustila do malovaní dětí na obličej, kde jak jinak opět vznikala fronta. No, v 19 hodin se vyfoukl a odvezl hrad, a asi kolem půl noci se hřiště ponořilo do ticha. Na zemi zůstaly kelímky, plechovky a nedopalky od cigaret, které následující den museli dobrovolníci z řad o.s. uklidit a odvést do tříděného odpadu. Kolem jedné hodiny ranní už postávala u prodeje s alko. jen hrstka lidí, která se také později rozešla, zhaslo se, zamklo a letošnímu krmáši byl konec.

Nyní se můžeme těšit na další letní sezónu, kde se spolu zase uvidíme. Samozřejmě, že se na Vás budeme moc těšit. Tímto moc děkujeme všem příznivcům co přišli a byť na chvíli s námi strávili volný čas i v tak stále nelehké době .

Závěrem k hodnocení musíme poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě, a organizátorům k náročnému, i přesto všechno, hladkému průběhu Krmáše. Děkujeme také všem co přispěli formou dobrovolného vstupného, které bude použito jako vždy, k dostavbě a zkrášlování krásného, klokočovského hřiště a jeho okolí. Zde bych chtěl podotknout, že hlavně s vašim přispěním budujeme dál, nakupujeme vše důležité k chodu hřiště a stavíme další dětské prvky za utržené peníze tak, abychom měli stále co nabízet a měli jsme to i u nás v Klokočově hezké.

Fotografie z akce naleznete ve fotoalbu
 

Snad se situace nezhorší a my budeme moci chystat vánoční turnaj ve stolním tenise, který se koná tradičně mezi vánočními svátky. Poté následuje Klokokočovský ples. Detaily i jiné se dozvíte s předstihem na www.klokocov.com , v měsíčníku města Příbora, na našem facebooku, a plakátovacích plochách.....